Kr.e. 10 000 - Rabszolgaság
2015. március 15. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 10 000 - Rabszolgaság

20. idea

Körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt Mezopotámia területén alakult ki az az intézmény, ami annyira távol áll a magyar néplélektől, hogy nemeslelkű honfitársaink gyűjtést rendeztek Isaura rabszolgasorból való felszabadítására.

lucelia_santos_a_escrava_isaura.jpg

A történészek úgy gondolják, hogy a rabszolgaság a földművelés kialakulásával párhuzamosan jött létre, ugyanis a földművelés egy meglehetősen fárasztó tevékenység, és jobb ha ezt a munkát más végzi el helyettünk. Arról nem is beszélve, ha nagyobb földünk van, mint amit önmagunk meg tudunk művelni.

A rabszolgák beszerzésének ősi módja a háború volt, ahol a foglyul ejtett ellenséget arra lehetett kényszeríteni, hogy kapáljon. Ez olcsó és kényelmes munkaerőt jelentett az antik világban, ezért teljesen legális volt.

Akkoriban az is nyugodtan előfordulhatott, hogy polgárjogi eljárás következtében jutott valaki rabszolgasorba, ha például fizetésképtelen lett. 

 A rabszolgák nem mindig éltek olyan rossz életkörülmények között, mint Isaura, hanem pl. az ókori Görögországban és Rómában akár tulajdonuk is lehetett, söt még saját üzleti vállaklozásba is kezdhettek. A rabszolgamunka nélkül sok ókori civilizáció lett volna életképtelen. A római birodalom szinte mindenben a rabszolgák munkájára szorult, az építkezésektől a kéziratok másolásáig.

A rabszolgaság a IV. századig volt jellemző Európában, és már-már eltűnni látszott, amikor az Újvilág felfedezésével a XVI. században új erőre kapott, és afrikaiak ezreit szállították a Nyugat-Indiákra, Észak- és Dél-Amerikába és dolgoztatták őket bányákban és ültetvényeken.

Ők voltak a négerek, később feketék, majd színes bőrűek, végül afroamerikaiak lettek. 

A rabszolgasághoz való viszonyulás csak a XVIII. században kezdett megváltozni, és a társadalom felvilágosult része az abolicionista mozgalom keretében kampányt indított a kegyetlen és igazságtalan gyakorlat ellen.

1792-ben Dánia betiltotta a rabszolgaságot. A következő száz évben sok nemzet követte példáját.

A rabszolgaság intézménye a sztálini Szovjetunióban született ujjá, ahol a gulág-rendszer keretében, munkatáborokban dolgoztattak milliókat.

Napjainkban is létezik az úgynevezett "adósrabszolgaság". Közép-Afrikában és Dél-Kelet-Ázsiában mintegy 20 millió ember él ilyen sorban. Adósságuk fejében dolgozni kényszerülnek, de munkáltatóik szállásért és ellátásért többet számolnak fel, mint a keresetük, így soha nem tudják visszafizetni adósságukat.  

A jegy híres szülöttei: Spartacus, Tamás bátya, Jim, Kunta Kinte, Isaura, Anakin Skywalker, Django.

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a rabszolgaság intézménye az ókori Mezopotámiában alakult ki, kóstoljunk meg egy arról a vidékről származó zöldséget, a céklát.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr177268301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása