Kr.e. 12 000 - Pénz
2015. február 19. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 12 000 - Pénz

17. idea

"New car, caviar, four star daydream,
 Think I'll buy me a football team"

Pink Floyd: Money

"Money, money, money
 Always sunny
 In the rich man's world"

Abba: Money, money, money

 

obsidian.jpg

Az első pénz

A pénz, mint mondják, nem boldogít.

Mondják.

Akiknek nincs.

Meg mondják, akiknek van, mert azok meg nem akarják, hogy azoknak is legyen, akiknek nincs.

Mert irtóztató félelem lakik bennük, ha másnak is lenne, akkor nekik pár fillérrel kevesebb jutna.

Ezért, ha szóba kerül a pénz, akkor irigységről beszélnek. Mindenki irigy, akinek eszébe jut, hogy a javak nincsenek igazságosan elosztva, és ők talán nem érdemeiknek megfelelően részesülnek az elosztásból.

Akinek sok pénze van, az folyamatosan azt hajtogatja, hogy ŐT nem érdekli a pénz.

SŐT, az életben számára minden fontosabb a pénznél. Pl. a barátok, akiket kihagy minden pénzszerzési lehetőségből, mert attól fél, hogy neki kevesebb marad.

Számára minden fontosabb a pénznél, de egy fillér nem sok, annyit sem ad ki semmire, ha nagyon nem muszáj. Gyakran felejti otthon a pénztárcáját és hívatja meg magát kevésbé tehetős ismerőseivel.

A pénzt életcélnak tekinti, nem eszköznek. 

Pedig a pénzt nem erre találták ki. A pénzt arra találták ki, hogy legyen valami, amiben ugyanúgy ki lehet fejezni 5 kecske értékét, mint 5 almáét. 

Mire jó ez?

Arra jó, ha kimegyek a piacra, mert van almám, de én kecskét szeretnék, akkor ne kelljen arra várnom, míg találok egy olyan kecsketenyésztőt, aki imádja az almát és hajlandó elcserélni a kecskéjét sok-sok almára.

Eladhassam bárkinek az almámat, akik adnak érte valamit. Valamit, amit a kecsketenyésztő elfogad a kecskéjéért cserébe, és ő is vásárolhat belőle.

Ez a valami: a pénz.

A mai Anatólia területén találták ki 14 ezer évvel ezelőtt, és először obszidián képében jelent meg. 

Miután kultúrbakancslistánkon megtudtuk, hogy az emberiség első pénzként használt tárgya az obszidián volt, 14 ezer évvel ezelőtt Anatóliában, kóstoljunk meg egy gyümölcsöt, ami valószínűleg szintén erről a környékről származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr337188857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása