Kr.e. 40 000 - Lélek
2015. január 12. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 40 000 - Lélek

13. idea

A sámánizmussal egy időben jelenhetett meg a lélek fogalma is, amit a temetkezések jellege valószínűsít. A halott mellé temetett tárgyakból arra gondolhatunk, hogy őseink, hittek a túlvilági életben, vagyis egy olyan a fizikai valónktól elválasztható egyedi tulajdonsággal rendelkező valamiben, ami túléli halálunkat. Ez azt is bizonyíthatja, hogy legkésőbb 40 ezer évvel ezelőtt eljutottunk arra a fejlődési szintre, hogy megjelent a haláltudat.

burial_img_1858.jpg

 

A haláltudat az, ami legjellemzőbben meghatározza felnőtt emberi viselkedésünket. A tudat, hogy ami egyszeri és megismételhetetlen: vagyis én, egyszer megszűnik létezni, egy 16 tonnás nehezék súlyával nyomja vállunkat egész életünkben. Mivel ez igazából elviselhetetlen, kell valami fogódzó, valami remény, amivel segíthetünk magunkon. Ez pedig a hit. Hit a lélekben, hit abban, hogy halálunk után is megmarad ez a számunkra oly kedves dolog, ami mi vagyunk. A halhatatlan lélek ideája vezet a vallások kialakulásához, melynek legelső formája a sámánizmus volt.   

Miután eltöprengtünk a lélek gondolatának megszületésén, nézzünk meg ismét Gasztrobakancslistánkról egy Franciaországhoz köthető gyümölcsöt, a Mirabellaszilvát, amit nálunk előszeretettel hívnak fosószilvának, fosókának, vagy lotyószilvának.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr77063605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása