Kr.e. 135 000 - Ékszer
2015. január 07. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 135 000 - Ékszer

8. idea 

"Men grow cold
As girls grow old,
And we all lose our charms in the end.

But square-cut or pear-shaped,
These rocks don't lose their shape.
Diamonds are a girl's best friend."

Marilyn Monroe

Krisztus születése előtt körülbelül 135 ezer évvel, a mai Izrael területén őseink valamiért lyukakat fúrtak csigahéjakba és a nyakukba akasztották. Hogy valami ellen védelemül szolgáltak, valamilyen rangot jelöltek, vagy pusztán esztétikai céllal történt, nem tudhatjuk. Ettől kezdődően fogakat, tollakat, csontot, köveket, fadarabokat aggatott magára az ember. 

_41800778_shell_science_203.jpg

Az első fém ékszereket Kr.e. 5000 körül készítették, majd 3000 körül már az egyiptomiak aranyat, ezüstöt és különböző drágaköveket kezdtek erre a célra használni. Hittek benne, hogy a drágakövek valamilyen energiát tartalmaznak, ami kihat az ékszer viselőjére, ebben és a síron túli életben is. 

Az ékszerekre, - mint sok minden másra - is vonatkozik a szabály, kis mértékben jótékony hatású, nagy mértékben viszont nevetséges, egy határt átlépve pedig egyenesen szánalmas.  

Miután Izraelben megtekintettük a világ eddigi legrégebbinek bizonyult ékszerét, Gasztrobakancslistánkról kóstoljuk meg - az akkor az Oszmán Birodalomhoz tartozó - Jaffa kikötőváros környékéről származó Jaffa narancsot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr657049825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása