Kr.e. 250 000 - Levallois technika
2015. január 05. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 250 000 - Levallois technika

6. idea

Körülbelül 250 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyi ember egy forradalmian új technikát talált fel a kovakő megmunkálására. A levallois módszer lényege, hogy fogunk egy nagyobb kődarabot, amit elkezdünk pattintással megmunkálni. Ha már megfelelőnek érezzük az eredményt, akkor az elképzelt méretű szerszámot szintén pattintással leválasztjuk a kagylóhéjnak is nevezett darabról. Ennek a technikának köszönhetően nem szükséges a kő mindkét oldalát kidolgozni, hiszen a kisebb darab eltávolításával teljes kerületén éles kődarabot kapunk. Ez igazából azért hasznos, mert nem kell az egész életünket a megfelelő nagyságú, és formájú kő keresésére szánnunk, illetve Michelangelo-ként nem kell belelátnunk a hatalmas kőtömbbe Dávidot,  hanem mi dönthetünk az eszköz méretéről és formájáról.  

levallois_preferencial-animation.gif

Kép forrása: wikipédia

A levallois technológia lehetővé tette, hogy a neandervölgyiek nagyobb állatokat is elejtsenek, hatékonyabban vadásszanak, kevesebb időráfordítással.

Ez pedig a civilizáció komoly előremozdítója. Mert minél kevesebbet gürizünk a melóhelyen, minél kevesebb időt fordítunk létfenntartásra, annál több időnk van civilizálódni, kulturálódni, okos találmányokon törni a fejünket, amik majd lehetővé teszik, hogy még kevesebbet kelljen dolgoznunk. Egyszóval a neandervölgyi ember volt az első ősünk, aki jelentős lépést tett a 40 órás munkahét elérésének érdekében. Riszpekt!   

Miután ellátogattunk Levallois-Perret-be, Párizs egyik külvárosába, ahol megismerkedtünk a neandervölgyi ember nagy újításával, kóstoljuk meg Gasztrobakancslistánkról a Comice körtét.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr947042997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása