Kr.e. 600 000 - A ruha teszi
2014. október 29. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 600 000 - A ruha teszi

3. idea

Az épített menedékkel egy időben jelent meg a ruházkodás, ami másik következménye volt az akkoriban jelentkező jégkorszaknak. A ruha ekkor még csak mindenféle talált anyag volt, aminek egyetlen feladata volt, megvédje szegény elődeinket a természet viszontagságaitól. De amint rájött az ember, hogy maga is készíthet ruhát, onnantól elszabadult a pokol. Mindig mindenki többnek akarta magát láttatni, azáltal, hogy mit visel. Erről született már számtalan szebbnél szebb gondolat, hogy ez azért van mert nincsen nekünk agancsunk, vagy orrszarvunk, nagy szemfogunk, esetleg díszes farktollaink, amivel messziről láttathatnák, hogy micsoda férfiak vagyunk. Igaz, hogy nincs agancsom, de milyen szép cipőm van. Vagy nincs szép nagy farktollam, de jó nagy BMW-m van. Ezzel csak az a baj, hogy míg az orrszarv meg az agancs nem hazudik, addig a ruha és a BMW általában igen, és fordítottan arányos az illető férfiúi erényeivel (és most nem olcsó szexuális közhelyekre gondoltam). De, hogy ne csak a férfiakat ostorozzuk, nőknél is elég sok példát láthatunk az öregedéssel együtt beköszöntő egyre kihívóbb öltözködésre. Sőt, manapság egy új öltözködési forma, a plasztikai sebészet ütötte fel a fejét, ami többé már nem kívülről akarja többnek láttatni a valóságot, hanem a bőrünknek akarunk aláöltözni. Valójában mindkét próbálkozás inkább a saját hiúságunkat elégíti ki ideig-óráig, mert mindig eljön a meztelen igazság pillanata, amikor ezek a praktikák nem segítenek. 

clothes.jpg

Persze láthatunk sok ellenpéldát is a történelem folyamán, amikor bizonyos csoportok pont azzal akarták felhívni magukra a figyelmet, hogy direkt hordtak olyan ruházatot, ami valóságos társadalmi helyzetüknél alacsonyabbnak mutatta őket, ezzel is hangsúlyozva, hogy tojnak az egészre. 

Összegezve: az öltözködést a homo heidelbergensis találta fel, de manapság mégis a kínaiak profitálnak belőle a legnagyobbat. 

Érdemes észben tartanunk Anne Hollander a témában írt könyvéből (Seeing through clothes 1975) vett idézetet:

"A ruha sugalmazhat, rábeszélhet, jelentéssel bírhat, célozhat valamire, vagy egyszerűen hazudhat..." 

Miután megtudtuk, hogy a ruha teszi, kóstoljunk meg Gasztrobakancslistánkról egy igazi finomságot, a mandarint.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr306844779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása