Kr.u. 550. - Skellig Michael
2014. július 03. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.u. 550. - Skellig Michael

21. épület

Építtető: Szent Fionán

Földrajzi hely: Ballinskelligs, Kerry grófság, Írország

http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=51.766087&lon=-10.546703&z=14&m=b&v=8&tag=46520&show=/7861454

Stílus: Kelta, helyi vernakuláris

Építőanyag: Pala

086Skellig_Michael.JPGSkellig Michael szigete gúlka alakú, 217 m magas és 13 km hosszú szikla Kerry grófság partjaitól 13 km-re. A rendkívül jó állapotban fennmaradt korai keresztény település 1996 óta UNESCO Világörökség-helyszín. Állítólag Szent Fionán alapította a VI. században, bár a legkorábbi írásos feljegyzések a VIII. század végéről származnak.

A skelligi település rendkívül hatásos példája annak a kora keresztény monasztikus meggyőződésnek miszerint ilyen zord, elszigetelt helyeken kerülhet az ember legközelebb Istenhez. Hat, palával burkolt kaptárszerű cella áll itt: habarcs nélkül rakott falaik fokozatosan befelé ívelnek, egyfajta álboltozat fedi őket. A két kápolnával és szerzetesek kertjeivel együtt egy teraszos sziklapárkányon, a sziget északkeleti csúcsában állnak, 183 méterrel a tengerszint fölött. Kanyargó lépcsősor vezet ide a lenti kikötőhelyről. Fénykorában tizenkét szerzetes és egy apát élhetett itt, ám a XII. századi éghajlatváltozás távozásra kényszerítette őket.

A régészek nemrég egy remetelak maradványaira bukkantak Skellig déli csúcsa közelében egy függőleges, a tengerszinttől számítva csaknem 213 m magas sziklapárkányon. Ez a hely, őket idézve "olyan közel van Istenhez, amennyire csak azt a fizikai világ lehetővé teszi"

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr946435493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása