Kr.u. 550. - Bodhisattva Padmapani
2014. július 02. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.u. 550. - Bodhisattva Padmapani

15. festmény

Ajanta-barlang 1, Lenapur falu, Aurangabad mellett, India

A térképen:

http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=20.549866&lon=75.697002&z=16&m=b&v=8&tag=46520&show=/24733387/Ajanta-Caves&search=lenapur

53872-large.jpg

Az Ajanta falfestmények Nyugat-Indiában, Maharastra államban találhatók és a Gupta dinasztia klasszikus művészetének kifinomultságát tükrözik. Az Ajanta-barlangokat több mint 600 éven keresztül vájták ki a sziklákból és szerzetesek számára nyújtottak menedéket. A cél a buddhista tanok terjesztése volt a zarándokok, szerzetesek, kézművesek és kereskedők között, akik a vidéken utaztak keresztül. A barlangokat Kr.e. 200 és Kr.u. 650 között vájták és díszítették. A legtöbb festményt Buddha élete ihlette. A "Bodhisattva Padmapani" egy kései falfestmény, ami különlegesnek számít a maga korában, hiszen precedens nélküli a realizmusra törekvő ábrázolásmódja. A művész megértette a fény és árnyék használatának jelentőségét a főalak kihangsúlyozásánál. A természetes alapú zöld, fekete és vörös festéket a mészkő vakolatra vitték fel.

Padmapani meditációs elmélyültségét hangsúlyozzák a telt ajkak, a karcsú derék és orr, a kanyargós, hosszúkás szemöldök és a lótusz formájú szemek. Bár az istenség rendkívül idealizált, a realista megközelítés feltűnő. Ez a freskó a tökéletes megtestesítője a klasszikus Gupta művészetnek..   

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr16464873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása