Kr.u. 361. - Santa Costanza-templom
2014. június 25. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.u. 361. - Santa Costanza-templom

16. épület

Földrajzi hely: Róma, Olaszország

Stílus: Itáliai kora keresztény

Építőanyagok: Tégla, márvány és gránit, mozaik

3808462240_05bb469b18.jpg

Eredetileg Constantinus császár lánya, Constantia (elhunyt 354-ben) mauzóleumának vagy martironjának (vértanúsírtemplomának) épült. Bár a szokásosnál nagyobb, a római mauzóleumokhoz hasonlóan kör alaprajzú: belső terének középpontjában, a kupola alatt állt egykor Constantia és testvére Helena (a Constantinust követő császár, Hitehagyó Julianus felesége) porfírszarkofágja (ma a Vatikán múzeumaiban láthatók).

Az épület a Sant'Agnese-bazilika főhajójához csatlakozik: Constantia különösképpen rajongott a szentért. A kör alaprajz főként a belső térben nyilvánvaló: a kupolás középteret 12 gránitból faragott oszloppár, illetve egy gyűrűs dongaboltozattal fedett kerengő övezi. A kompozitfejezetes oszloppárok boltíveket hordoznak. A középrész 22,5 méter átmérőjű kupolája a Pantheonhoz hasonló technikával épült. Nem kizárt, hogy ez az épület ihlette a jeruzsálemi Szent Sír bazilikát, amelyet Constantinus és édesanyja, Helena emeltetett.

A Santa Costanza mozaikokkal gazdagon díszített: ezek a kora kereszténység idejéből fennmaradt legrégebbiek közül valók, jóllehet többségük megsemmisült az évszázadok során, s csak néhány maradt ránk az Újtestamentum jeleneteivel. A kerengő míves mozaikjain egymásba fonódó keresztek, növényi díszek, mértani minták láthatók, valamint puttók szőlővel. Az 1254-ben IV. Sándor pápa által templommá szentelt mauzóleumot mindmáig használják a hívek.

Miután megtekintettük, látogassunk el Capri szigetére és kóstoljuk meg a capri salátát:

http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/06/25/18_insalata_caprese_az_olasz_trikolor

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr886413647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása