Kr.e. I.század - Maison Carrée
2014. június 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. I.század - Maison Carrée

9. épület

Földrajzi hely: Nimes, Franciaország

Stílus: Ókori római

Építőanyag: Mészkő

Itt található:

http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=43.838205&lon=4.356106&z=19&m=b&v=8&tag=46520&show=/3695471

 

Maison_Carree.jpg

A Maison Carrée (franciául: "négyzetes ház") tökéletesen megfelel Vitruvius építészeti arányról és szépségről vallott elveinek. A templom egyszerű, feszes kompozíciója a római császárság szigorú rendjét sugározza. Az épület ihlette a Madeleine-templomot (Párizs) és Thomas Jefferson Virginia State Capitoliumát (Egyesült Államok). A Maison Carrée megrendelője Marcus Vipsanius Agrippa - római politikus és Augustus császár barátja (a római Panthenon eredeti patrónusa) - volt, aki később fiának, Gaius Julius Caesar Vipsanianusnak és Lucius Caesarnak szentelte. A helyi fejtésű mészkőből emelt templom megőrizte egykori állapotát s arányait, miután a IV. században keresztény templommá alakították.

Az épület az ún. "augustusi klasszicizmus" jellegzetes példája. Téglalap alaprajzú, szimmetriája 2:1 arányú (a görög mintaképekhez közelít), hossza 26,42, szélessége 13,54 méter. A fórum déli oldalán egy csaknem 3 méter magas pódiumon áll. A timpanont korinthoszi oszlopokkal kialakított, három oszlopköz mélységű portikusz tartja, amelyhez tizenöt lépcsőfok vezet. A portikusz tágas tere az épület teljes hosszának csaknem egyharmadát teszi ki. A templom oldalfalai mentén nyolc-nyolc féloszlop sorakozik. Az architrávot és a frízt különleges tojáslécmotívumokból, rozettákból, , akantuszlevelekből álló faragványok díszítik. Az ablaktalan belső terembe egy 1824-ben készített hatalmas (7 m magas 3,27 m széles) ajtó vezet. A szentélynek szánt épületet használták már lakóházként, istállóként, archívumként is. 1823 után lett múzeum: jelenleg mozaikokat és szobrokat őriznek benne, emellett régészeti információs központ is. Modern megfelelője, a Norman Foster tervezte Carré d'Art művészeti galéria a tér tulsó végén áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr56282498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása