Kr.e. 2500 - Tinta
2016. november 29. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2500 - Tinta

70. találmány

"A leghalványabb tinta is többet ér, mint a legélesebb emlékezet."

Kínai közmondás

A tinta valamilyen folyékony alap és pigment vagy más színezőanyag keveréke. A pigment színes üledéket képez, ami a folyadék száradása közben megtapad a felületen.

tinta.jpg

4500 évvel ezelőtt a kínaiak találták fel az első tintát, korom, lámpaolaj, állatbőrökből kinyert zselatin és a pézsma elegyítésével.

Eleinte kőfaragványok kiemelkedő felületeinek, vésett minták és betűk kiemelésére használták.

Később erre a célra már tartósabb elegyet készítettek porított ásványokból, növényi kivonatokból és bogyótermések levéből.

A papirusz és a papír megjelenésével már új típusú és új színű tintákra is szükség volt. Kétezer ötszáz évvel ezelőtt a kínaiak feltalálták a szilárd tintát, amit rudak formájában tároltak és mindmáig használják. Amikor szükség van rá, a kellő mennyiséget lekaparják és vízzel oldják.

1600 éves a tartós, vassót, tannint és sűrítőanyagot alkalmazó változat. Ennek színe kékesfekete, ami idővel barnára érik.

A nyomtatás feltalálása után olyan festékre volt szükség, ami rátapad a nyomódúcokra. Ezt sűrű olajos állagú, koromból, terpentínből és dióolajból készítették.

A korszerű festékek és tudósok többkomponensű folyadékok, eltérő mennyiségben tartalmaznak oldószereket, pigmenteket, festőanyagokat, gyantát, síkosítókat és más adalékokat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr3812008714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása