Kr.e. 2500 - Fújtató
2016. október 11. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2500 - Fújtató

64. találmány

"Nyúzva kilencéves marhát, ideadta a bőrét,

és a süvítő sok szél útját mind belezárta..."

Homérosz: Odüsszeia 

A fémeknek az ércből való kinyerése az ókor egyik legnagyobb találmánya, nem véletlen, hogy erről nevezték el a különböző korszakokat is.

Akkoriban ez igen fáradságos, tüdőt próbáló munka volt, ugyanis a kohókban a faszén izzásához szükséges oxigénmennyiséget csak fúvócsövek használatával tudták megoldani.

Az ókori mezopotámiai Tallában talált serpenyőszerű edény az eddigi legrégebbi bizonyítéka a fújtatók létezésének.

098.jpg

A fújtatóval ez a művelet sokkal hatékonyabbá vált, hiszen a kéz és a láb nehezebben fárad el, mint a tüdő. (Aki fújt már fel matracot, az nagyon jól tudja.)

Fújtató használatával egy ember közel 70-szer annyi oxigént tudott egy kohóba juttatni. Továbbá előnye volt, hogy a fújtató által a kohóba juttatott levegőnek így magasabb oxigéntartalma és alacsonyabb szén-dioxid és vízpára tartalma van, mint a kifújt levegőnek.

Valamilyen furcsa oknál fogva  a fújtatónak 1000 évre volt szüksége, hogy eljusson Egyiptomba, majd sokkal később Európába.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr2311795535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása