Kr.e. 2600 - Dzsószer lépcsős piramisa
2016. május 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2600 - Dzsószer lépcsős piramisa

2.épület 

http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=29.871150&lon=31.216546&z=18&m=b&v=8&tag=46520&show=/136

Szakkara, az ókori Egyiptom hatalmas nekropolisza Kairótól 30 km-re délre található: mintegy 7 km hosszú és 1,5 km széles. A 3. dinasztia idején királyi temetőként szolgált, később, a 4. dinasztia korában Médum, Dahsúr, Gíza és Abu Roas, az 5. dinasztia során ismét Szakkara és a közeli Abu-szír volt az uralkodók nyughelye. Szakkara területén 11 piramis és számos többféle típusba sorolható masztaba (arabul:pad) található; utóbbiak lapos tetejű, vályogtéglából vagy kőből emelt négyszögletes építmények, amelyekből aknák vezettek a felszín alatti sírkamrákba.

step-pyramid-djoser-cc-phool-4-xc1.jpg

Szakkara leghíresebb látnivalója a 3. dinasztiabeli Dzsószer fáraó által építtetett ún. lépcsős piramis: ez a ma ismert legrégibb olyan befejezett építmény, amely faragott kőelemekből áll. Megálmodója, Imhotep az első építész és orvos volt, akinek megőrizték nevét az írásos emlékek. Bizonyára ő alkalmazta először az építészetben az oszlopot, emellett az egyiptomi orvostudomány megalapítóját is tiszteljük benne. Dzsószer számára először egy nagyméretű masztabát kezdtek építeni, majd többször módosították a terveket. Bővítették a téglalap alaprajzú masztabát, amelyre masztabaszerű, felfelé haladva egyre kisebb kőépítmények kerültek, így keletkezett a ma ismert, impozáns lépcsőzetes forma.

A piramis hatlépcsős, magassága 62 méter. Külső burkolata és falazatának egy része megsemmisült az idők során; a keleti oldala maradt fent a legépebb állapotban. Eredetileg bizonyára sima fehér (turai) mészkő vagy csiszolt márványlapok burkolták: felülete visszatükrözte a napfényt, ami drámai hatást kelthetett. A királyi sírkamra a piramis szívében, 28 méterrel a földfelszín alatt húzódik: függőleges (7X7 méteres) akna vezet hozzá, amelynek bejárata eredetileg 3 tonnás, 1,75 m magas gránitlap zárta.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr768691822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása