Kr.e. 4500 - Megalitikus monumentumok
2015. szeptember 07. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 4500 - Megalitikus monumentumok

35. idea

A megalitikus monumentumok építésének pontos ideje nem ismert, de a kutatók általában egyetértenek abban, hogy leghamarabb 6500 évvel ezelőtt készülhettek a mediterránum partvidékén.

A dolmenek - a megalitikus építmények első formái - egymásra állított kövek voltak, mintegy tetőszerű szerkezetben.

Később keletkeztek a menhírek, amelyek köoszlopok voltak körbe, félkörbe, elipszis alakba, vagy párhuzamos sorokba felállítva.

obelix.jpg

Menhírek főleg a mai Nagy-Britannia és Franciaország területén jellemzőek, a menhir elnevezés is a breton men (kő) és hir (hosszú) szavakból ered. A leghíresebbek valószínűleg Avebury és Stonehenge Angliában.

Semmit nem tudunk arról, hogy ezeket a hatalmas köveket hogyan bányászták, szállították, illetve állították fel. Stonhenge legnagyobb köve 10 méter magas, 45 tonna, és 320 km-re bányászták a mostani helyétől. A köveken található vésetek jelentése is megfejtetlen, valószínűleg vallási rituálékhoz szolgáltak díszletül.

Miután megtudtuk, hogy a leghíresebb megalitikus monumentumok a mai Angliában találhatók, ismerjük meg Anglia egyik fő bogyós gyümölcsét a fekete ribiszkét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr167767756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása