18. idea
Régészeti bizonyítékok támasztják alá, hogy 14 ezer évvel ezelőtt Mezopotámia területén már ismerték a tartósítás legősibb módját, a szárítást. Ez a természetes módszer nagyon egyszerű, a húst, zöldséget vagy gyümölcsöt kitesszük a napra. A romlást okozó mikroorganizmusok elszaporodásához víz szükséges, ha az élelmiszerből kivonjuk a vizet, akkor megakadályozhatjuk a romlását. Ezen az elven tartósítottuk a biltongot is. (http://gasztrobakancslista.blog.hu/2015/01/26/13_biltong)
A történelem előrehaladtával persze számos más módszert is kifejlesztett az ember:
- hűtés
- fagyasztás
- füstölés
- sózás
- fermentálás
- pácolás
- cukrozás
- hőkezelés (konzerv)
A tartósítás civilizációra gyakorolt hatását nem lehet túlbecsülni. Őseink a tartósítás feltalálásával megszabadultak az élelemszerzés mindennapos kényszerétől, és lehetővé vált akár nagyobb utak megtétele szárazföldön és vízen.
Miután megismerkedtünk a tartósítás jelentőségével, és megtudtuk, hogy szárítással először 14 ezer évvel ezelőtt tartósítottak Mezopotámia területén, kóstoljunk meg, egy szintén ősi és tartósított élelmiszert, amit Mezopotámiában találtak fel, a savanyú uborkát.