Kr.e. 12 000 - Tartósítás
2015. február 20. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 12 000 - Tartósítás

18. idea

Régészeti bizonyítékok támasztják alá, hogy 14 ezer évvel ezelőtt Mezopotámia területén már ismerték a tartósítás legősibb módját, a szárítást. Ez a természetes módszer nagyon egyszerű, a húst, zöldséget vagy gyümölcsöt kitesszük a napra. A romlást okozó mikroorganizmusok elszaporodásához víz szükséges, ha az élelmiszerből kivonjuk a vizet, akkor megakadályozhatjuk a romlását. Ezen az elven tartósítottuk a biltongot is. (http://gasztrobakancslista.blog.hu/2015/01/26/13_biltong)

dried-fish-900x534.jpg

A történelem előrehaladtával persze számos más módszert is kifejlesztett az ember:

- hűtés

- fagyasztás

- füstölés

- sózás

- fermentálás

- pácolás

- cukrozás

- hőkezelés (konzerv)

A tartósítás civilizációra gyakorolt hatását nem lehet túlbecsülni. Őseink a tartósítás feltalálásával megszabadultak az élelemszerzés mindennapos kényszerétől, és lehetővé vált akár nagyobb utak megtétele szárazföldön  és vízen. 

Miután megismerkedtünk a tartósítás jelentőségével, és megtudtuk, hogy szárítással először 14 ezer évvel ezelőtt tartósítottak Mezopotámia területén, kóstoljunk meg, egy szintén ősi és tartósított élelmiszert, amit Mezopotámiában találtak fel, a savanyú uborkát

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr417191545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása