Kr.e. 35 000 - Rováspálca
2015. január 15. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 35 000 - Rováspálca

8. találmány

Körülbelül 37 ezer évvel ezelőtt őseink elkezdtek számolni. A mai Dél-afrikai Köztársaság területéről kerültek elő az első rováspálcák, vagyis olyan fából, csontból, vagy akár kőből készült tárgyak, amire számolási céllal rovásokat vájtak. Ez a lelet egy babuin  szárkapocscsontjából készült, és a kutatók azt gondolják, hogy a holdfázisok nyilvántartására használták.

os_d_ishango_irsnb.JPG

A középkorban, az általános írástudatlanság korában a könyvelés legfontosabb eszköze volt. I. Henrik angol király idejében (1100-as évek) mogyorófavesszőt használtak, amin a legnagyobb tenyérszéles rovás 1000 fontot, a legkisebb árpaszemnyi 1 fontot jelölt. A rovások körülérték a pálcát, és amikor kettétörték, akkor sem lehetett hamisítani, mert mindkét darabon ugyanazok a jelülések szerepeltek. Amikor a megadott idő után összeillesztették őket, akkor egyezni kellett a rovásoknak.

tallies.gif

A rováspálcából származik egy mai modern kifejezés is, ugyanis a pálcákat nem egyformára törték, hanem a befizetőé lett a hosszabbik  a "stock", így ő lett a "stockholder", ami ma részvényest jelent.   

Miután megvizsgáltuk Dél-Afrikában, hogyan lett a rováspálca nagyobbik felének tulajdonosából részvényes, Gasztrobakancslistánkról kóstoljuk meg a dél-afrikaiak büszkeségét a világhírű boerewors-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr657075743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása