Kr.u. 685 - Sziklamecset
2014. szeptember 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.u. 685 - Sziklamecset

27. épület

Építész: Abd al-Malik kalifa

Földrajzi hely: Jeruzsálem, Izrael

http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=31.778006&lon=35.235407&z=17&m=b&v=8&tag=46520&show=/102770

Stílus: Omajjád és későbbi iszlám építészeti stílusok

Építőanyagok: Kő, márvány, porcelán, arany

 

the dome of the rock5.jpg

 

Az Abd al-Malik Omajjád kalifa által épített szentély ama szikla köré épült, amelyre Mohamed próféta alászállt az égből lóra emlékeztető hátasán, Burákon Gábriel arkangyal kíséretében.

A szentély az iszlám legszentebb épületeinek egyike, de a zsidók hite szerint Ábrahám is ezen a helyen állta ki Isten próbatételét, s ajánlotta fel áldozatként fiát, Izsákot. A Haram as Sarifnak is nevezett szent szikla továbbá Salamon egykori templomának (illetve a Frigyládának) feltételezett helye.

A nyolcszögletű épület főleg pazar aranykupolájáról ismert, amelynek átmérője 20, magassága 35 méter. Eredetileg aranyból készült, amit előbb vörösrézre, majd alumíniumra cseréltek  - jelenleg aranylemezek fedik a néhai Huszein jordán király adományaként. A kupolát telihold koronázza, az iszlám ismertebb félholdmotívumára utalva: nyílása Mekka, az iszlám világ legszentebb helye felé mutat. Az enteriőrt a törökországi Iznikből származó gyönyörű, sokszínű kerámialapok burkolják: az 1960-as években készültek, pontos másai XVI. századi eredetijeiknek, amelyeket I. (Nagy) Szulejmán rendelt Perzsiából. Egy részük arab felirattá áll össze: ez Mohamed éjszakai égi útjának leírása, a Koránnak megfelelően.

Az enteriőr mozaikjain élethű és stilizált növényi ,motívumok burjánzanak. (Az iszlám tiltja az emberek és állatok művészi ábrázolását a szakrális épületekben.) Mindezen költői dekorációk egzotikus keretet idéznek elénk: talán magát a régen várt Édent. A kupoladobon 240 m hosszú szalagdísz fut körbe: felirata az iszlám által prófétának tartott Jézust dicsőíti. A szikla "a világ közepét" jelöli a klasszikus mozlim földrajzban. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr66683807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása