Kr.u. 591. - Hszüa Kung-si függőkolostora
2014. július 04. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.u. 591. - Hszüa Kung-si függőkolostora

22. épület

Földrajzi hely: Datong, Senszi tartomány, Kína

http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=39.666235&lon=113.704634&z=16&m=b&show=/5437994

Stílus: Észak Vej

Építőanyag: Fa

XUAN-KONG-SI-Hanging-Chinese-Monastery-3.jpg

Datongtól, a világ legnagyobb szénbányáival büszkélkedő iparvárostól mintegy 65 km-re olyan építészeti csoda található, amely képletesen és gyakorlatilag is megteremti ember és természet kapcsolatát. A Heng San-hegy oldalában, a Jinszia-szurdok nyugati oldalán 491-ben épült Hszüan kung-si függőkolostort többször kibővítették, restaurálták, a legalaposabban 1900-ban. Az elemektől védett, légiesen könnyed épületet a nyugalom taoista fogalma ihlette: az összpontosítást nem zavarják a hétköznapi zajok, például kakaskukorékolás vagy kutyaugatás.

Egyedi szépsége és a hely meredeksége okán a kolostor kihagyhatatlan látnivaló, s egyúttal egyetlen fennmaradt példája a Kína három fő filozófiai irányzata (taoizmus, buddhizmus, konfucianizmus) elvei szerint épült szentélyeknek, amit Sákjamuni, Buddha, Konfucius és Lao-ce szobrai bizonyítanak a belső térben.

A szurdokfalban függeszkedő kolostor építését a szikla módszeres vésésével kezdték, az így nyert hasadékokba fagerendákat illesztettek. A kiszögellő tartók az épület alapjaként szolgáltak, amelyen deszkákkal és pillérekből alakították ki a falakat és tetőket. A biztonság érdekében fabalusztrádokkal szegélyeztek valamennyi épületet, de alulról függőleges farudak is erősítik azokat és a járófelületeket.

Az összesen 152 négyzetméter alapterületű kolostoregyüttes negyven helyiségét gyaloghidak és járdák kötik össze. A legmagasabb valaha a folyómedertől 90 méterre volt: mára annak feltöltődése miatt a távolság 58 méterre csökkent.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr376435501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása