Kr.u. 82 - Colosseum
2014. június 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.u. 82 - Colosseum

11.épület

Építettők: Vespasianus és Titus császárok

Földrajzi hely: Róma, Olaszország

Stílus: Ókori római

Építőanyagok: Travertinburkolat, téglából falazott váz, római beton

colosseum13.jpg

A Római Birodalom ránk maradt emlékei közül a Colosseum az egyik legimpozánsabb: ez a legnagyobb római amfiteátrum. Elipszis alakú, tengelyei 188 és 156 méter hosszúak. A Flavinus császárok számára épült egy magántulajdonú tó helyén, Nero fényűző palota-villája mellett. Teljes felületét travertinlapokkal burkolták. A monumentális épület központi helyet foglalt el a császárfórumok és a Via Sacra kereszteződésében.

A mintegy 70 ezer férőhelyes Colosseum (eredeti neve: Amphiteatrum Flavinum) elsősorban gladiátorjátékok és vadállathajszák helyszíne volt. Tervrajzát a ki- és bejutás határozta meg: az épületkülső 76 árkádos és számozott nyíláshoz (vomitorium) tartozó lépcsős rámpák közvetlenül vezették a nézőket ülőhelyükhöz a 48 méter magas épület különböző szintjeire. A külső homlokzat négyszintes, tagolását a klasszikus emeletes oszloprend kanonjának megfelelően alakították ki:a földszint dór féloszlopait jón, majd korinthoszi féloszlopok szintjei követik, ezt kompozit pilaszterek attikaszintje zárja le. Utóbbinak részei a tartóállványok amelyek eredetileg árbocokat tartottak: ezekre vitorlaszerűen hatalmas vásznakat feszítve védték a nézőket az esőtől, napfénytől.

A középkorban a Frangipani család kastélya volt, majd a város kőbányájaként használták: anyagának felhasználásával épült számos reneszánsz épület.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr216282536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása