Kr.e. 2150 - Katasztrófizmus
2017. február 20. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2150 - Katasztrófizmus

58. idea

A kataszrtófizmus arról szóló teória, miszerint a Föld jelenlegi kinézete több egymást követő természeti katasztrófa eredményeként alakult ki. Ez feltételezi egy természetfeletti erő létezését, hiszen ezek a világméretű katasztrófák nem történhettek volna meg normál körülmények között.

katasztr.jpg

Ez a felfogás évezredeken keresztül meghatározó volt. Keresztül vonul a Gilgames eposzon, a Biblián és később Platón műveiben is megjelenik.

A XIX: században a katasztrófizmus fő szószólója a francia Georges Cuvier (1769-1832) anatómus és paleontológus volt. Az ő gondolkodásában megjelentek a globális katasztrófák mellett, a hosszú időn keresztül tartó lassú változások is.

Hosszú időnek kellett eltelni, míg az emberiség rádöbbent, hogy a a Föld mai képe tökéletesen magyarázható különböző csillagászati és természeti jelenségekkel, és nem szükséges természetfeletti beavatkozás hozzá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr7812275783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása