Kr.e. 2500 - Zárt kikötő
2016. november 30. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2500 - Zárt kikötő

71. találmány

A világ első kikötője 4500 évvel ezelőtt épült az Indus-völgyi Lothalban, az Indiai-óceán partján.

A kikötő trapéz alaprajzú volt, falai égetett téglából készültek, 37x22 méter hosszúságban. Túlfolyó csatornák vezették el a fölösleges vizet, megakadályozva a partfalak erózióját. Az építmény északi oldala a Szabarmati folyó tölcsértorkolatával állt összeköttetésben, itt zsilipkapuk biztosították a műhelyekben újonnan készülő hajók számára a kellő mennyiségű vizet.

lothal-color-view-2_0.jpg

A dokk bejáratánál egyszerre két hajó fért át, kiépítése segítette a kereskedőhajók folyamatos ki- és berakodását.

A kikötőbe érkező hajók legészakibb célállomása az Eufrátesz és a Tigris folyók deltája lehetett. A Lothalba exportált sumer termékek között pamutáru, gyöngydíszes ékszerek és élelmiszerek szerepeltek.

Kr. e. 2200 körül nagy árvíz pusztította el, homokkal és hordalékkal temetve be a kikötőt. Az 1950-es években folytatott ásatások bizonyították a kikötővárosban folytatott tevékenységet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr6012010752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása