Kr.e. 3000 - Matematika
2015. november 23. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3000 - Matematika

48. idea

A számok használatára az első bizonyítékunk 5000 évvel ezelőttről származik Egyiptomból. A legelső papirusz, amin számtani műveleteket végeztek, 4000 éves.

A matematika kialakulásának legfontosabb motivációja a közigazgatás kialakulása volt, ezen belül is az adószedés.

Kb. 5000 évvel ezelőtt jutottak el az ókori társadalmak arra a szintre, hogy olyan lakosságszámú települések, birodalmak jöttek létre, amelyek nyilvántartásához már nem volt elég az ember tíz ujja. A nagy számok miatt az összeadás mellett fel kellett találni a szorzást. 

matem.jpg

Ebből az időszakból nem maradtak fent olyan papiruszok, amelyből következtethetnénk arra, hogy milyen szintű matematikai problémákkal foglalkoztak az egyiptomiak, de az ősi indiai civilizációk 4600 évvel ezelőtt már geometriai feladatokat oldottak meg.

Bár a matematikai elméletek csak egyfajta absztrakciók, mégis közelebb visznek minket a mindennapi problémák megoldásához.

Épp ezért egyfajta híd a gondolat világa és az emberi létezés realitása között. A matematika segítségével vagyunk képesek kiszámolni, megmérni és sok esetben megoldani feladatainkat.

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy számokat először az egyiptomiak használtak, nézzük meg, hogy készül egy egyiptomi kuszkuszos édesség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr798017955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása