Kr.e. 3000 - Maat
2015. október 24. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3000 - Maat

47. idea

"Nem követtem el bűnt vagy igazságtalanságot, nem hágtam át Maat rendjét."

Ani papirusza

Bár Maat istennő említésére az első írásos emlék Kr.e. 2375-ből származik, teljesen egyértelmű, hogy már sokkal régebben hittek benne.

maat.jpg

Hasonlóan a perzsa Asha-hoz, a hindu Rta-hoz, a kínai Tao-hoz, Maat az ókori egyiptomi vallás szerint az igazság és a rend, valamint a törvény megszemélyesítője és istennője. Ő képviseli a teremtéskor felállított világrendet, - melynek fenntartása a fáraó feladata -, egyszersmind a spirituális és a fizikai káosz ellenpontja.

Az egyiptomi káosz az "Isfet" hasonló a mezopotámiai és a bibliai vizekhez, melyet isten szétválasztott és visszatartott, hogy megteremthesse a világot.

Amikor a Biblia az Úr bölcsességéről ír metaforikusan, nőnemű névmást alkalmaz, ugyanúgy, ahogy Maat is nőnemű volt.

Maat volt felelős a csillagok járásáért, az évszakokért ugyanúgy mint az élők és halottak tetteiért, leggyakrabban az Ítélet Trónusán ábrázolják. Ő volt az, aki megmérte a halottak szívét, ami ha könnyebb volt egy tollnál, akkor az elhunyt folytathatta "életét" az alvilágban, ha nehezebb, akkor pedig bebizonyosodott, hogy nem követte Maat törvényeit az életben.

Bár Maat Egiptomon kívül szinte teljesen ismeretlen volt, metaforikus jelentése megtalálható szinte az összes ókori hitvilágban.

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a rend és igazságosság első istene az egyiptomi Maat volt, nézzük meg, hogy készül egy egyiptomi finomság.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr958017893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása