Kr.e. 3500 - Vitorla
2015. október 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3500 - Vitorla

46. találmány

Mint már a szélenergia hasznosításánál esett róla szó, az egyiptomiak 5500 évvel ezelőtt feltalálták a vitorlát, melynek segítségével a szelet saját céljaiknak tudták alárendelni.

Az északi szél segítségével hajóztak fölfelé a Níluson és eveztek visszafelé.

Kb. 2000 évvel később a főníciaiak már tengeri hajózásra alkalmas keresztvitorlázatot fejlesztettek ki, amihez a vitorlát már szárnyszelvényenként használták, így a szélirányra merőleges felhajtóerő keletkezik.

A vitorla szöget zárhat be a széliránnyal és így a keletkező felhajtóerő egy része előre löki a hajót.

Az arabok Kr.u. 300 körül már képesek voltak a széliránytól pár fokkal eltérő irányba is hajózni.

A vitorlázást a XV. században forradalmasították Európában, amikor megjelentek a teljes vitorlázatú hajók, amelyek több árboccal, négyszögletű és háromszög vitorlákkal is rendelkeztek a stabilitás és a nagyobb sebesség érdekében.

onedin.jpg

A kereskedelmi hajózás fénykora a XIX. század volt (Jól ismerjük az Onedin családból), amikor a hajók mérete és sebessége lett a legfontosabb. Az ekkor készített klipperek akár a 20 csomós (37 km/h) sebességet is elérhették.

Miután megtudtuk, hogy a vitorla egyiptomi találmány, nézzük meg, hogy készül az egyiptomi fata.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr637951834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása