Kr.e. 6000 - Fejsze
2015. augusztus 24. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 6000 - Fejsze

32. találmány

Egymillió évvel ezelőtt a Homo erectus már készített olyan szerszámokat, ami nagyjából fejsze funkciót töltött be.

Alakjuk könnycsepphez hasonlít, és pattintással formázták, élezték őket. A fejsze mai alakját azonban csak a késő kőkorban nyerte el.

Széleskörű kereskedelmet folytattak vele, így sok neolitikus közösség maradványainak feltárásakor találkozunk velük.

egyptian_light_infantry.jpg

Nyélre rögzített vagy nyéllel kialakított baltákat találtak az új-guineai Hagen-hegy közelében végzett ásatásokon is.  Az innen származó 8000 évesnek datált pollenek elemzésével a régészek arra következtettek, hogy az eszközöket a termőterület bővítésekor, az esőerdő ritkítására használhatták, hogy több napfény jusson a vetések.

Bár a fejsze elsősorban használati eszköz, sok társadalomban az előkelőség jelképe is volt. A mai Bulgária területéről kerültek elő olyan 6000 éves balták, amik arannyal voltak bevonva.

Miután megtudtuk, hogy az első maihoz hasonló fejszét Indonéziában találták meg, nézzük meg, hogy készül Indonézia első számú utcai kajája, a nasi goreng.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr367730994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása