Kr.e. 10 000 - Mezolitikus szobrok
2015. április 27. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 10 000 - Mezolitikus szobrok

21. idea

A mezolitikum egyik legnagyobb jelentősége a kifinomult állat- és emberábrázolások megjelenése a szobrászatban.

Hasonló szobrok találtak sokkal korábbról is, de ezek nagy része használati tárgy volt. Az első mezolitikus szobrokat Japánba a dszómon időszakban találhatjuk. A dzsómon fazekasok még korong nélkül készítették tárgyaikat nedves agyagból és viszonylag alacsony hőmérsékletű kemencében égették ki. Körülbelül 15 ezer tárgyról tudunk, nagy részük vörös okker színű, és legtöbbjük 10 és 30 centiméter között van.

7752873-jomon-sculptures-0.jpg

 

 

Általában nőket ábrázolnak jellemző a homokóra alak, a nagy arc széles szemekkel, néhány úgy tűnik mintha szemüveget viselne.

770001-00_goggle-eyed_humanoid_figurine_2_92870_zoom.jpg

Néhány szobor terhes nőket ábrázol, ezeket termékenységi szimbólumoknak gondolják. 1986-ban a törökországi Sanliurfa-ban találtak hasonló szobrokat amelyek fej nélküli embereket ábrázoltak hatalmas genitáliákkal, mellettük rókák, disznók, skorpiók, kígyók és farkasok szobrai. A nagy számú női szobor és fallikus szimbólumok azt sugallják hogy a korszakban  a rituális szertartások száma is megnövekedett.

Miután megtudtuk, hogy a mezolitikus szobrok Japánban jelentek meg először, nézzük meg, hogyan készül a japánok egyik jellegzetes levese a miso.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr237268281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása