Kr.e. 33 000 - Szimbólumok
2015. január 21. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 33 000 - Szimbólumok

14. idea

A szimbólum egy jel. Egy jel, ami mögött egy gondolat áll. Általában egy olyan jel, amiről a világon minden embernek ugyanaz jut eszébe. Az első tárgy Dél-Németországból, a Schelklingen melletti Hohle Fels barlangból került elő. A Hohle Felsi Vénusz egy 6 centis szobrocska gyapjas mamut agyarából faragva. A nőalak eltúlzott nagyságú mellekkel, hassal és női nemi szervvel van ábrázolva, amiről ma 35 ezer évvel később is ugyanaz jut az eszébe mindenkinek.

wordpress-venushohlefels.jpg

 

 

article-0-04eba917000005dc-86_634x404.jpg

Ez a szimbólumok ereje.

Egy másik alfajba tartozó emberi lény, 35 ezer évvel ezelőtt csontba faragott egy gondolatot, ami túlélte kb. 2500 nemzedéknyi leszármazottját, túlélte Íziszt és Oziriszt, túlélte Zeuszt és a civakodó olümposziakat, túlélt istencsászárokat, abszolút uralkodókat és túlélt diktátorokat, és ha ma valaki ránéz ugyanaz a gondolat fogalmazódik meg a fejében, mint neandervölgyi rokonunknak: gyermekáldás.

collpaleo.gif

 

Soha nem fogjuk megtudni, hogy vajon egy olyan férfi készítette, aki képtelen volt gyereket nemzeni és esténként a tűz mellett, amikor már mindenki aludt, ebbe a szoborba faragta vágyát és minden szomorúságát, vagy magasabb célokat szolgált, és egy egész embercsoport termékenységét volt hivatva elősegíteni. Én mindig hajlok az egyszerűbb magyarázatra.

not-giant-enough-letter-a.jpg

Szimbólumokat használunk olvasás közben. Szemünk beolvassa a szimbólumokat, amiket betűknek hívnak és agyunk erőfeszítés nélkül hangokká alakítja, amiből szavak állnak össze, amely szavak gondolatok szimbólumai.

Ez a szimbólumok jelentősége. Képesek alakjukon, formájukon túli jelentést és információt hordozni, amelyek átlépnek nyelvi és kulturális kötöttségeken.  

 Miután eltöprengtünk  a szimbólumok fontosságán kultúránkban, Gasztrobakancslistánkon  járjunk utána egy híres német finomságnak, a lübecki marcipánnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr677093969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása