Kr.e. 10 000 - Fazekasság
2015. március 15. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 10 000 - Fazekasság

14. találmány

Japán vadászok és gyűjtögetők égettek ki először agyagedényeket. Sokáig feltételezték hogy az első fazekas valahol a közel keleten élhetett, ezért nagy meglepetést jelentett a régészek számára amikor az 1960-as években a Távol-Keleten a Japánhoz tartozó Kjúsú szigeten Naszuhara közelében Krisztus előtt 10 ezer tájáról származó edényeket találtak. Ezeket a barlangból előkerült edényeket nomád vadász-gyűjtögetők, nem pedig letelepedett földművesek vagy városlakók készítették.

 

Ugyanilyen fontos az a tény is, hogy ezek az edények agyagból készültek és kiégették vagy melegítették őket, hogy megszilárduljanak, ami fejlett technológiai ismereteket bizonyít, ráadásul az első japán kerámia leletek mintegy ezer évvel korábbiak mint a Közel-Keleten készült legrégebbi darabok.

Ezeket az Iránban talált agyagedényeket a napon szárították, hogy megkeményedjenek, ami sokkal kezdetlegesebb technika mint a kiégetés.

jomon.jpg

 

A japán edények kerek talpúak enyhén szélesednek a hornyolt nyakig, a peremük pedig gömbölyű és vésett mintás volt. A "korai dzsómon" jelzőt kapták mert előzményei a dzsómon vagy "kötéllel mintázott" edénytípusnak, amelyet Krisztus előtt 9000 táján készítettek Japánban. Ezek a későbbi edények agyaghurkákból, hegyes talppal készültek. A "kötélnyomásos" edények mintázata igen bonyolult is lehetett, ami arra utal, hogy nem hétköznapi használatra - főzéshez vagy tároláshoz - hanem rituálékhoz vagy temetkezésekre készültek.

Miután megnéztük a dzsómon kultúra első kézműves termékeit, nézzük meg Gasztrobakancslistánkon, hogy készül egy ismert japán palacsintafajta, az okonomiyaki.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr487268329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása