Kr.e. 800 000 - Kannibalizmus
2014. október 21. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 800 000 - Kannibalizmus

2. idea

A kannibalizmus szó a Karib-szigetek spanyol nevéből (Canibales) ered. A kannibalizmus saját fajtársunk elfogyasztását jelenti. Az egész élővilágban jelen van, mondhatni tök természetes dolog. Az emberi kannibalizmus legkorábbi bizonyítható nyomait a spanyolországi Grand Dolina barlangban találták meg, ahol jeles ősünk, a homo antecessor, vagyis "ősember" folytatta ezt a gyakorlatot.

 

homoantecessor1.jpg

 

 

Hogy miért tette? Nem igazán tudjuk, de a világtörténelmen végigvonuló szokás általában két okra vezethető vissza, az első az éhség, a második pedig valamilyen hiedelem. Szerencsére az állatvilágban elterjedt szexuális kannibalizmus ránk nem jellemző, vagy csak nagyon ritkán és nem a szó eredeti értelmében. Ennek köszönhető, hogy bolygónkon sok boldog és büszke homo sapiens apuka rohangál.

Az emberevésről alkotott képzeteinket még mindig a viktoriánus kori kép uralja, ágyékkötős, hosszú lándzsával felfegyverkezett afrikai úriemberek ugranak be, akik hatalmas kondérban gyújtanak alá szerencsétlen parafakalapos európai utazóknak.

Pedig ettől a kép sokkal rosszabb, hiszen nem olyan messze tőlünk Ukrajnában is előfordult az 1932-33-as nagy éhínség idején, amikor az a nagy bajuszos bácsi - biztos látták már, elég népszerű volt errefelé is bizonyos körökben - exportálta a Szovjetunióból az étkezési gabonát.

De egy másik kommunista államban, Kínában is előfordult, amikor az ottani bölcs vezér nagyot akart ugrani, de csak jó nagy éhínség lett belőle, és szegény kínai embereknek nem maradt egy vasuk se. (Bocs, ez nagyon rossz szóvicc volt)

Szóval a kannibalizmus nem túl elfogadott dolog, de személyes véleményem szerint sokkal elfogadhatóbb, mint nyereségvágyból gyilkolni, kiéheztetéssel népírtani, atombombát dobálni és koncentrációs táborokat építeni.

 

the-silence-of-the-lambs-7.jpg

Egy híres kannibál:

"Megettem a máját, fava babbal és egy kellemes chiantival."

Thomas Harris: A bárányok hallgatnak (1988) 

Miután elcsámcsogtunk a kannibálokon, nézzük meg Gasztrobakancslistánkon, hogyan készül egy híres spanyol sajt, a manchego.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr916813561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása