Kr.e. 1 600 000 - Kontrollált tűz
2014. október 20. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 1 600 000 - Kontrollált tűz

1. idea

2. találmány

Körülbelül 1,6 millió évvel ezelőttről maradtak fent az első nyomok Kenyában és Dél-Afrikában arról, hogy a felegyenesedett ember átlépett egy határt. Egy olyan küszöböt, amire a többi állat nem volt képes.

erectus_JC_Recon_Head_CC_3qtr_r_l.jpg

Homo erectus asszony

Megtanult együtt élni a félelemmel, megtanult a félelme ellenére cselekedni. Jó ez, vagy rossz? Nehéz lenne objektív mérleget vonni. Mindennapi életünkben sokszor vesszük hasznát ennek a képességünknek, de majdnem ugyanannyi keserűség és nyomorúság forrása is, hogy képesek vagyunk állandó félelemben élni, és tartósan elviselni olyan helyzeteket, amikor a menekülés sokkal egészségesebb opció volna.

Talán már az ókori görögök is sejthették a tűz és az emberi civilizáció bonyolult kapcsolatát, hiszen Zeusz megbüntette Prométheuszt, amiért ellopta a tüzet szeretett,de tudatlan teremtményei számára. Zeusz nagyon jól tudta, hogy a tűz az első lépcső az ember öntudatra ébredéséhez. Azt is megérezte, hogy a tudás, és az emberi civilizáció el fogja pusztítani őket. Prométheusz, azzal, hogy a tüzet az embereknek ajándékozta, aláírta az istenek halálos ítéletét. Hiszen az isteneknek csak addig van hatalmuk, míg hisznek bennük. 

Amíg a tűz az égből jön,addig hiszek valamilyen felsőbbrendű lényben, de amint én is képes vagyok tüzet gyújtani, már nincs szükségem rájuk,hiszen én vagyok a teremtő.

prométheusz.jpg

Prométheusz elárulta az olümposziakat. Prométheusz görögül: "előrelátó". Mit látott előre?  Az ölümposziak végzetét? Lehet, hiszen nem nagyon tisztelte az isteneket, helyette minket ostoba, önromboló embereket szeretett. Csak az idő a megmondhatója, hogy jót tett velünk, vagy rosszat.

Néznivaló:

: A tűz háborúja (1981)

http://www.imdb.com/title/tt0082484/?ref_=fn_al_tt_1

Doctor Who: The cave of skulls (S01 E01 P2) (1963)

http://www.imdb.com/title/tt0782279/?ref_=ttep_ep2

Miután megismerkedtünk a tűzzel, nézzük meg Gasztrobakancslistánkon, hogy készül egy jellegzetes dél-afrikai étel, a zöldséges csapati.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr376802689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása