Kr. u. 699 - Szent Domnius katedrálisa
2014. szeptember 10. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr. u. 699 - Szent Domnius katedrálisa

28. épület

Építész: Philatész és mások

Füldrajzi hely: Split, Horvátország

http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=43.508025&lon=16.440144&z=18&m=b&v=8&tag=46520&show=/804086

Stílus: Késő római, kora keresztény, román

Építőanyagok: Mészkő, tégla, márvány

kathedrale-sv-duje.jpg

 

Diocletianus császár 305-ben visszavonult erődített palotájába, az Adriai-tenger keleti partvidékének egyik félszigetére. 316-ban helyezték örök nyugalomra palotája négyszögletes alaprajzú mauzóleumában. Diolcletianus mauzóleumát a VII. században alakították keresztény katedrálissá, amelyet - a sors iróniájaként - Szent Domniusnak szenteltek: a császár a kora keresztények üldözőjeként híresült el, a szentnek sok kereszténnyel együtt éppen miatta kellett meghalnia.

A katedrális a keresztény templomépítészet és a klasszikus római architektúra lenyűgöző ötvözete. Nyolcszögű alaprajzát megőrizte, s eredeti helyükön láthatjuk római oszlopait, boltíveit, valamint a Dioclecianust és feleségét ábrázoló reliefeket a kupola körül. A XIII. században egészítették ki a hatszögletű és hatoszlopos kő szószékkel és a késő román stílusú harangtoronnyal. Domnius, Salona püspöke, Split város védőszentje XV. századi lombard gótikus stílusú oltárát (1427) a milánói Boninónak tulajdonítják. A Szent Anastazius-oltár XVI. századi baldachinját a dalmáciai György mester, a sibeniki katedrális mestere tervezte. Juraj Dalmatinac Krisztus megvesszőzése c. domborműve díszíti 1448-ból.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr196686577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása