Kr. u. 690 - Ise-szentély
2014. augusztus 25. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr. u. 690 - Ise-szentély

Földrajzi hely: Ise városa, Mie prefektúra, Japán

http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=34.487130&lon=136.703675&z=18&m=b&v=8&tag=46520&show=/1818642

Stílus: Ősi sinto

Építőanyag: Fa

Ise.jpg

Az Ise-szentély a sinto építészet legtisztább és legegyszerűbb formavilágú szakrális épületei közé tartozik. A név valójában két jelentősebb szentély (Geku és Naiku) és több kisebb szakrális építményegyüttes jelölésére szolgál. A Geku, Tojouke Omikaminak, a gabonafélék istenének, a Naikut pedig Amaterasu Omikami napistennek, a japán császári család ősi istenségének van szentelve. Az a két épület az V. századi bronztükrökre vésett magtármotívumokra emlékeztet. 

Az Ise-szentély különlegessége, hogy épületeit ugyanazon a módon húszévenként építették. A Naiku és a Geku egyaránt egy több kerítéssel övezett, téglalap alaprajzú területen helyezkedik el. MIndkét együttest egy nagyobb főépület és a mögötte álló két kisebb szentély alkotja. Ezeket felváltva időről időre lebontották, majd újra felépítették az eredeti pontos másaként. A legutóbbi újjáépítés 2013-ban történt 62. sikinen szengu (áthelyezési rituálé) keretében: a jelenlegi épületek bizonyára ugyanolyanok, mint a 690-ben épült prototípusaik. Az Ise-szentélyt tekintik a japán építészeti hagyomány legtisztább példáinak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr246632931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása