Kr.u. 220 - Női portré
2014. június 17. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.u. 220 - Női portré

12. festmény

Louvre, Párizs, Franciaország

fayum_portrait_of_a_woman_posters-r798427a85c7a4371bad05b4f86fe9843_uicn_8byvr_512.jpg

 

A szarkofágot, amin a portré található a Fayum-oázis környékén találták. A Fayum-oázis egy meglehetősen termékeny terület délnyugatra Kairótól. Az oázis egy mesterséges tó körül terül el. A Quaroun tó egy ambiciózus építési vállalkozás eredményeként jött létre a 20. dinasztia idejében. A Fayum-oázis lakói Egyiptomból, Görögországból, Szíriából, Líbiából, és a Római Birodalom más vidékeiről származtak. Földet műveltek, halászattal foglalkoztak, az itteni halat finomságként tartották számon Egyiptom szerte. III. Amenemhat uralkodása alatt a terület híres volt buja kertjeiről, bőven termő gyümölcsfáiról.

Manapság a XIX-XX. század során előkerült papiruszairól ismert és a "Fayum portrékról". Az életnagyságú porték mind lakásdíszként,  mind temetkezési célokat szolgáltak. A képeket a fába karcolták, majd a mélyedéseket viasz, festék, lenmagolaj vagy tojás keverékével töltötték ki. Ez a női porté meglepően modern benyomást kelt. A nő tiszta szeme, nagy orra, és az ékszerek pontos rajzolata azt sugallják, hogy felismerhető portrét akart készíteni a művész. A művészettörténészek úgy gondolják, hogy a Fayum-oázis volt a realista portréfestészet szülőhelye és a sok megtalált portré ezt a földrengésszerű művészeti áttörést bizonyítja. 

Franciaországban járunk nézzünk meg egy francia ételt:

http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/06/17/crudites_a_meztelen_valosag

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr716298056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása