Kr.e. 2800 - Gát
2016. május 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2800 - Gát

58. találmány

A legkorábbi folyami gátat az egyiptomiak építették. Az ötlet jó volt, de mivel nem állt rendelkezésükre a megfelelő technológia, ezért csúfos kudarcot vallottak. 

Körülbelül 4800 évvel ezelőtt a Garavi-völgyben építették ezt a kb. 100 méteres gátat, amit földdel és törmelékkel töltöttek ki, ám még nem tudták vízmentesen szigetelni, ezért a folyó rövidesen el is mosta.

Amibe az egyiptomiak belebuktak, azt 2500 évvel később a rómaiak már sikerrel oldották meg, bár hozzá kell tennünk, hogy ők már ismerték a betont. Kezdetben a víz erejével csupán a gát anyagának puszta súlyát állították szembe, de a Kr. e. I. századra már rájöttek, hogy lehet még ellenállóbb gátat készíteni. Ennek prototípusát a mai dél-franciaországi Glanumnál építették fel.

Itt már a "korona"" csúcsa, illetve maga a gát is íves volt, a folyón felfelé mutatott, így a terhelés eloszlott a gát mentén, illetve a völgy falának fekükőzetén.

A mongolok ugyanezt a megoldást használták a XIV. században a mai Irán területén, de néhány példától eltekintve egészen a XIX. századig nem vált általánossá, amikor Francois Zola megtervezte a róla elnevezett íves völgyzáró gátat.

zola_mai_01.jpg

A XIX. század második felétől kezdve az Egyesült Államokban építettek több ívből álló völgyzáró gátakat, kupolagátakat és pillérsoros (bordás) gátakat.

wuhan_dam.jpg

Jelenleg Kína büszkélkedhet a világ legnagyobb gátjával, a "Három Szurdok Gátjával", ami Hupej tartomány fővárosa, Vuhan közelében a Jangce folyóra épült, az árvizek megakadályozása és elektromos áram termelése érdekében. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr668691438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása