Kr.e. 2300 - Szótár
2017. február 08. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2300 - Szótár

54. idea

"Fordíts rá gondot, hogy sose írj le egyetlen szót sem hibásan.Mielőtt leírsz egy szót, fontold meg, hogyan írjuk, ha nem emlékszel, fordulj egy szótárhoz!" 

Thomas Jefferson, az Egyesült Államok 3. elnöke

A világ első szótárának elkészítésére valószínűleg Sarrukin, a világ első birodalmának, az Akkád Birodalomnak első uralkodója adhatott parancsot. Sarrukin nagyrészt sumer nyelven beszélő területeket hajtott uralma alá, és az államigazgatásban használt sémi akkád nyelvet terjesztette birodalom szerte elég sikeresen. Ám így is akadhattak olyan tisztviselők, akik nem beszélték egyik vagy másik nyelvet, így célszerűvé vált egy olyan szószedetet összegyűjteni, amelyben megtalálhatók voltak a legfontosabb akkád szavak sumer megfelelői.

szotar.jpg

Kr.e. 300 körül Kínában készítettek egynyelvű szótárt, amely szinonimákat tartalmazott, 19 különböző kategóriában.

Többnyelvű, bizonyos szócsoportokra alkalmazott szótárak elterjedtek voltak a középkorban, de az első igazi szótárt Samuel Johnson   állította össze. Címe: "Az angol nyelv szótára" és valamennyi ismert angol szót tartalmazta. Kilenc évig készült.

samuel_johnson_by_joshua_reynolds_2.png

Samuel Johnson (1709-1784)

Manapság rengeteg fajta szótár létezik, az orvosi szakszótártól a szlengszótárig.

A szótáraknak sokáig igen kis hatása volt társadalmi szempontból, egész addig, míg az írni-olvasni tudás nem vált általánossá és az utazás, más nyelvű országok felkeresése szinte mindenki számára elérhető nem lett. Napjainkban az internethasználat szinte elképzelhetetlen online szótárak nélkül.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr1612237300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása