Kr.e. 3200 - Newgrange
2015. október 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3200 - Newgrange

 1. épület

Furcsa. Amikor annak idején nekiláttam, hogy megpróbálom összegyűjteni az emberiség kultúrájának legjelentősebb, legismertebb, mindenki által megismerendő alkotásait (még csak saját művelődésem számára), akkor nem gondoltam volna, hogy ez lesz az emberiség által legrégebben alkotott építészeti emlék, amit már művészetnek tekinthetünk. 

A wikimapia-n megnézhetjük:

Newgrange Burial Chamber

 

Newgrange, a megalitikus építészet egyik legkorábbi példája Írország Meath grófságában, a Boyne folyó északi partján fekszik, Dublintól 50 kilométerre. Dublin felől az N2-es úton közelíthető meg. Az első felfedezői barlangnak hitték, később kelta királyok temetkezési helyének vélték, de voltak akik a mükénéi kaptársírok távoli megfelelőjének tekintették. A valóságban azonban idősebb mint Mükéné, Stonehenge, vagy az egyiptomi piramisok.

Newgrange nem más, mint egy folyosókból álló megalitikus temetkezőhely. Kora a Kr. e. III. évezredig nyúlik vissza. A Boyne völgyében élő újkőkorszaki közösségek alkotása. 0,9 méter széles, 16,7 méter hosszú folyosó vezet a központi sírkamrához, melyben három fülke található.

newgrange_from_air.JPG 
Newgrange

A folyosó a bejáratnál 1,5 méter, a kamráknál 3 méter magas. A folyosót és a sírkamrát hatalmas kőrakás fedi, melyet a vízszivárgás ellen szigeteltek. Az építményt élére állított kövekkel rakták körbe. A sír öt ember holttestét őrizte. Newgrange a mai napig is több kérdést vet föl. Meddig tartott az építkezés, és hányan vettek részt benne? Hogyan szállították ide a hatalmas köveket? A néhány követ díszítő mértani formáknak mi a jelentése, és miért olyan helyeken jelennek meg, ahol normális körülmények között nem látható? Vannak azonban olyan dolgok, melyeket biztosan lehet tudni. Ilyen a sír tájolása: a téli napfordulón a felkelő Nap sugarai a folyosó hosszában hatolnak be, megvilágítva a sírkamrát. Az építés idején ezek a napsugarak a sírkamra végén található egyetlen díszített kőre vetültek. A Nap tiszteletéről, a napkultusz jelenlétéről a korai ír források is tanúskodnak. A síremléket természetfölötti lényekkel hozzák kapcsolatba, elsősorban Dagdával, akit napistenként is tiszteltek.

 Miután megnéztük a lista első épületét, a Newgrange-t, lássuk, hogy készül a világhírű ír szódás kenyér.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr867952850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása