Kr.e. 3500 - Kocsi
2015. október 04. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3500 - Kocsi

45. találmány

Az egyik népszerű elmélet szerint a kocsi feltalálása a henger alakú farönkökön tolt szán továbbfejlesztése volt.

Mint szó volt már róla, a kerék és tengely feltalálásánál, a legelső leletek a mai Lengyelország területéről Bronocice-ből származnak, de ebből a korból származik mezopotámiai írótábla kocsiábrázolással, és a németországi Kielben pedig kerekes járművek nyomai maradtak fent.

bronocice.JPG

Mivel nagyjából ugyanabban az időben jelennek meg a kerekek egymástól viszonylag távol eső vidékeken, a kutatókban felmerült a kérdés, hogy vajon egymástól függetlenül találták-e fel, vagy ennyire gyorsan terjedt szét a találmány.

A kocsikat feltalálásuk óta használják, mindig újabb és újabb találmányokkal fejlesztve.

A  vasúti közlekedés egy időre háttérbe szorította a kocsik teherszállításban játszott szerepét, de manapság a kamionok, a kocsi alaposan továbbfejlesztett változatai ismét nagy jelentőséggel bírnak.

És ne feledkezzünk el a bevásárlókocsiról, amit az Egyesült Államokban Oklahomában a Piggly-Wiggly nevű szupermarket számára talált fel Sylvan Goldman.

Miután megtudtuk, hogy a kocsit valószínűleg a különböző kultúrákban körülbelül egyszerre találták fel, nézzük meg az egyik lehetséges elsőt, Németországot, és egy bármilyen furcsa, német ételt a Döner-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr677890668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása