Kr.e. 5000 - Szabadidő
2015. augusztus 28. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 5000 - Szabadidő

33. idea

A szabadidő kialakulásának alapfeltétele volt a letelepedett életmód és a földművelés kialakulása. A földtulajdon kialakulása együtt járt a tulajdoni viszonyok megváltozásával is. A szabadidő a tehetősebb rétegek kiváltsága volt főleg, akik megtehették, hogy míg mások dolgoznak helyettük, ők szórakozással töltsék el az időt.

Első bizonyított szabadidős tevékenységeket az ókori egyiptomban látunk, ahol zenéléssel, színházi előadásokkal és táncokkal űzték el unalmukat.

dancer2.jpg

Később a Babiloni Birodalomban, Görögországban is elterjedt. Főleg az ökölvívás, birkózás és az íjászat volt népszerű.

A XX. századra a szabadidő a nyugati társadalmakban - köszönhetően a kapitalista gazdaságnak - a széles néptömegek igényévé, sőt követelésévé (8 óra munka...) vált. 

Az állam mindenki számára látogatható parkokat hozott létre.

A XXI. századra úgy megszaporodtak a lehetséges szabadidős tevékenységek, hogy a szabadidő egyik legjobban féltett és soha nem elégséges kincsünkké vált.

Miután megtudtuk, hogy a szabadidő egy 7000 éves egyiptomi találmány, gondoljunk Gasztrobakancslistánkról egy másik jelentős kultúrtörténeti vívmányra, a fokhagymára.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr727741506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása