Kr.e. 5000 - Gimnasztika - torna meztelenül
2015. augusztus 28. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 5000 - Gimnasztika - torna meztelenül

32. idea

A torna, vagyis gimnasztika a görög "gymnos" vagyis meztelen szóból származik, ami arra utal, hogy a görög atléták a testgyakorlatokat meztelenül végezték.

Ez a nyelvi kapcsolat és az olimpia, amiről mindenki tudja, hogy Görögországból származik, sokunkban azt a tévképzetet kelti, hogy a sportot a görögök találták fel.

Egyiptomban 7000 éves falfestmények bizonyítják, hogy a torna már ekkor is létezett.

g-egyptian-dancer-acrobat.jpg

4700 éves mínoszi freskón bikaugrás látható, ami vallási rituálé volt, de egyben komoly gimnasztikai tudást is igényelt.

Kínában az emberek tömegesen gyakorolták a wushu-t.

A görög olimpiák Kr.e. 776-ban kezdődtek.

A modern gimnasztika atyja a német Johann Friedrich GutsMuths (1759-1839), aki komplett edzésprogramot alakított ki az egyensúlyérzék és a hajlékonyság fejlesztésére, valamint az izmok erősítésére.

800px-j-c-f-gutsmuths.jpg

 

A gimnasztika a XIX. században terjedt el Európában, főleg a hadseregek körében.

Napjainkban sportként a szertorna, a ritmikus sportgimnasztika a legnépszerűbbek.

Miután megtudtuk, hogy a gimnasztika a meztelen szóból származik, nézzük meg Gasztrobakancslistánkon, hogy készül a jellegzetes egyiptomi főtt tojás, a beid hamine.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr507740464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása