Kr.e. 18 000 - Bumeráng
2015. január 26. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 18 000 - Bumeráng

12. találmány

Az eddig ismert legrégebbi bumerángot Dél-Lengyelországban találták a Kárpátok egyik barlangjában. A dobófáknak sokféle változata lehet. Lehet bunkósbot, aminek az egyik vége nehezebb, gerely, ami hosszú egyenes rúd, vagy akár bumeráng, ami különleges formájának köszönhetően visszatér a dobóhoz.

bumerang.jpg

A bumeráng sajátossága, hogy nem egyenes vonalban, hanem ívben repül.

Az egyiptomiak is használtak egyfajta görbe husángot szárnyas vadak elejtésére, ahogy erről a falfestmények tanúskodnak. 

A bumerángot azonban a világon mindenki az ausztrál őslakosokhoz társítja, ami nem véletlen, hiszen a bumerángkészítés művészete ott érte el a csúcsát. 

Az ausztrál bumerángok többfajta méretben és célra készültek. Lehetett vadászeszköz, hangszer, játék, fegyver.

A bumerángok közül csak egy a visszatérő bumeráng, hiszen van sok olyan fajta, ami nem tér vissza, sőt olyan is, amit el sem dobnak, hanem kézitusában használnak.

Miután elcsodálkoztunk rajta, hogy a világ legrégebbi bumerángja Lengyelországból került elő, kóstoljunk meg egy lengyel specialitást, amit világszerte ismernek: a kielbasa-t. 

http://gasztrobakancslista.blog.hu/2015/01/27/14_kielbasa_lengyel_testvereink_kolbasza

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr577111427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása