Kr.e. 40 000 - Antropomorfizmus
2015. január 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 40 000 - Antropomorfizmus

10. idea

Az antropomorfizmus a különböző állatok, növények, tárgyak, istenek emberi tulajdonságokkal, emberi gondolkodásmóddal való felruházása. Körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt jutott eszébe az őseinknek. Első példája a németországi Ulm közelében 1939-ben talált oroszlánember figura.  Mamutagyarból faragták és körülbelül 200 darabból kellett összerakni, hogy megkapják a 30 centiméters szobrocskát.

lion-man-ulm.jpg

Bár emberi tulajdonsággal állatokat felruházni bizonyára túlzás, mégis sokkal szimpatikusabb, mint amikor lelketlen állatokról beszél egy vallás. A lelketlen állatok elgondolás egyenesen vezet az állatkínzásokig és lelkiismeretlen irtásukig. Ha pedig saját egyedi tulajdonságokkal látunk el egy állatot vagy növényt, akkor kisebb valószínűséggel fogjuk őket bántani.

Őseink szellemmel látták el a köveket, fákat, állatokat. És ha nem is tudatosan és a fenntarthatóság miatt, de megpróbáltak egyensúlyban élni a természettel. Ezt az egyensúly viszonylag sokáig sikerült megőrizni, egész addig, míg a mezőgazdaság iparosítása meg nem kezdődött. 

Később az emberiség megteremtette a maga antropomorf isteneit (sumerok, egyiptomiak, görögök, rómaik). A Biblia már azt mondja, hogy isten a saját képére teremtett minket, ami szintén antropomorfizmus, bár a szégyellősebb fajtából, hiszen nem vehetjük a bátorságot, hogy olyannak képzeljük istent, mint mi gyarló emberek vagyunk, de azzal nincs mit tenni, ha ő a maga képére formált minket és így hasonlítunk rá.  

Miután megnéztük a világ eddigi legrégebbi antropomorf szobrát, a 40 ezer éves oroszlánembert Ulmban, 

kóstoljunk meg Gasztrobakancslistánkról egy német specialitást, a rollmops-ot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr207055917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása