Kr.e. 150 000 - Kereskedelem
2015. január 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 150 000 - Kereskedelem

7. idea

"Every man thus lives by exchanging, or becomes in some measure a merchant..."

Adam Smith: A nemzetek gazdasága (1776) 

A kereskedelem minden bizonnyal az ördögtől való.Úgy gondolják, hogy a mai Irak területén kezdődött. Az ötlet nem volt túl bonyolult. Valamit, ami az enyém, elcserélek veled valamiért, ami a tiéd.

Ez így egyszerűnek hangzik, és az első neandervölgyi ember, aki adott egy szépen megmunkált marokkövet, egy jó nagy darab húsért, még nem sejtette, hogy milyen lavinát indít el. Mielőtt jóllakva elaludt este, rájött, hogy nem kellett az életét kockáztatva vadásznia, ahhoz, hogy ehessen. Innentől kezdve csak szerszámokat készített és elcserélte húsért. Mivel csak ezzel foglalkozott, nagyobb gyakorlatot szerzett, és jobb szerszámokat pattintott, mint a többiek. Mikor már a csapatban mindenkinek volt tőle származó szerszáma, meglátogatta a szomszédos törzset is. 

wealth_management.jpg

Bár az elmúlt évezredekben számtalan elgondolás és fantazmagória keletkezett arról, hogy mi mozgatja a világot, ha leülünk és elgondolkodunk egy pillanatig reálisan, akkor be kell ismernünk, hogy ez a mozgatórugó a kereskedelem. 

A kereskedelem alakította ki a társadalmakat. Ahhoz vezetett, hogy a világon szétrajzó kereskedők messze földre vittek találmányokat, ideákat, nyelveket, kultúrát, vallást, ételeket, embereket és járványokat. Az emberek más vidékről származó jószágokhoz jutottak, híreket vittek és a világ még ismeretlen részeit keresték fel a meggazdagodás reményében.

Kibékített potenciális ellenségeket, robbantott ki háborút barátok közt, gyilkosságokra ösztönzött és milliókat kényszerített rabszolgasorba.

A kereskedelem feltárta az ember igazi énjét, mérhetetlen kapzsiságát, és telhetetlenségét. A történelem kezdete óta törekszik arra, hogy többet szerezzen attól, mint amire szüksége van, elkölthetetlen vagyonokat halmoz fel, más embereket, népeket tesz tönkre, naponta állatfajokat tüntet el világunkból, erdőket irt ki, és tönkreteszi a Földet. Mindezt egyetlen vágy vezérli, hogy nekem több legyen, mint neked. Ha létezik ördög, akkor ebben nyilvánul meg.

Miután gondolatban ellátogattunk a kereskedelem megszületésének helyszínére Irakba, Gasztrobakancslistánkon vizsgáljunk meg egy, a Perzsa-öbölből származó gyümölcsöt, a datolyát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr707046247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása