Kr.e. 2150 - Költészet
2017. február 20. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2150 - Költészet

56. idea

"Legelsőnek Szörnyeteg Lajos készült el a verssel. Föl is állt, hogy elszavalja.

A múltkor Mikkamakkával
Fát vágni mentünk az erdőre,
De olyan szerencsétlenül dőlt
A fa, hogy Dömdödöm alászorult.

Huhú, fiúfütty, lengettek, rengettek, fütyörésztek, fityirésztek a többiek.
- Ez nem vers, kikérem magamnak! - dühöngött Bruckner Szigfrid.
- Hallod, Mikkamakka, azt mondja, nem vers?! - méltatlankodott Szörnyeteg Lajos.
Mikkamakka ráncolta a homlokát.
- Hát bizony - mondta aztán -, kedves Lajos, ez tényleg nem vers.
- Miért - lobogtatta a papírját Szörnyeteg Lajos -, amikor a sorok szépen egymás alá vannak írva, és minden sor nagybetűvel kezdődik? Akkor miért nem vers?

Mikkamakka elgondolkozott, vakarta a feje búbját. Valami okosat akart kisütni. Ki is sütött, mert amikor Szörnyeteg Lajos harmadszor kérdezte, hogy miért nem vers, rávágta:
- Csak!
És lássuk be, igaza volt."

Lázár Ervin: Dömdö-dömdö-dömdödöm

 

Az emberiség már jóval az írás megjelenése előtt használta a nyelvet, és minden bizonnyal a költészet is létezett már az írásbeliség előtt. 

A mesélők az előadott történeteket szedték rímekbe, esetleg adták elő ritmikusan, hogy könnyebb legyen megjegyezni és újból ugyanúgy előadni.

Valójában nagyon nehéz megmagyarázni, hogy valami mitől lesz jó vers, hiszen a formai követelményeknek viszonylag könnyű megfelelni, jó verset írni mégis nehéz.

gilgames.jpg

Az első általunk ismert verses formában fennmaradt mű a Gilgames eposz, és körülbelül Kr.e. 2150 körül íródott, vagy foglalták írásba a sumerek. A költészet korai példái megjelenek majd az indiai, kínai és görög kultúrákban is.

Később különböző költői eszközök is kialakultak, majd egész új találmányként a szabad vers, mely kibúvót ad írójának a formai kötöttségek alól. Az ókori görögök pl. a rímet olcsó hatásvadász eszköznek tartották és nem használták.

Az emberiség szavakat alkotott környezete leírására, de a költészet az, ami szavak összeillesztésével mélyebb jelentést ad a szövegnek és érzelmeket vált ki belőlünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr9412239870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása