Kr.e. 2150 - Halhatatlanság
2017. február 20. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2150 - Halhatatlanság

59. idea

"Gyakran mondják, mielőtt meghalsz, az életed lepereg előtted. Ez tény. Úgy hívják élet."

Terry Pratchett

A halhatatlanság vágya valószínűleg egyidős az emberiség öntudatra ébredésével, halandóságunkra való rádöbbenéssel.  Ez a tudat édesít meg oly sok dolgot az életben és tesz is keserűvé. Ez az ára a szerelemnek, a tudásnak, a költészetnek, a tudománynak és minden gondolatnak, ami intelligenciában a többi állatfaj felé helyez minket.

 

halhatatlan.jpg

 

A halhatatlanságról szóló vágy első írásba foglalása a Gilgames eposzban történt meg, Kr.e. 2150 körül. melyben Gilgames, Uruk királya keresi az örök életet.

Vannak vallások, melyek úgy tartják, hogy az örökéletű lélek halál utáni sorsát meghatározzák az ember tettei, vannak amelyek úgy gondolják, hogy nem.

A hívőknek az örök élet, vagy az örök kárhozat motivációt jelent, bizonyos erkölcsi normák betartására.

A halhatatlanság kétféle módon jelenik meg képzeletünkben. Az első fajtája a lélek, vagyis valamilyen anyagtalan én tovább élése halálunk után, ami azt feltételezi, hogy a tudat külön választható a fizikai mivoltunktól.

 A másik változat a saját testünkben való örök élet, ami nem feltételez elkülöníthető lelket, hanem egyfajta immunitás a halállal szemben, vagyis a sejtek öregedésének megállítása.

Ez utóbbi változat nem biztos, hogy lehetetlen, elképzelhető, hogy a tudomány megoldást fog találni a sejtöregedés megállítására. Ám ha ez bekövetkezik, még akkor is bármikor fejünkre eshet egy bálkón és belegondolni sem jó, hogy mi történik, ha nem vagyunk bálkón ellen biztosítva...

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr5712275857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása