Kr.e. - 3000 - Viaszvesztéses öntés
2016. május 05. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. - 3000 - Viaszvesztéses öntés

52. találmány

A viaszvesztéses öntés (viaszmintás, precíziós öntés vagy finomöntés)  a fémmegmunkálás egyik legősibb művelete, már 5000 évvel ezelőtt is alkalmazták az egyiptomiak és mezopotámiaiak.

A tervezett formát először méhviaszból megformázták, majd több réteg hőálló gipsszel vonták be.

Ezt az öntőmintát felmelegítették, így egy lyukon keresztül kifolyt a viasz és az így keletkezett negatív mintába öntötték az olvadt fémet. Miután kihűlt, a gipszet letördelték róla és így megmaradt a viaszminta pontos mása fémből.

1ea15bbf522c06b847cf254b17308a71.jpg

Az ókori keleti civilizációk ezt a módszert kis bálványszobrok, vagy bonyolult mintázatú ékszerek készítéséhez használták .

A II. világháború idején precíziós fegyverek gyártására is alkalmazták ezt a módszert, de napjainkban például az atomerőművek bonyolult alkatrészei is így készülnek.

Manapság jobb minőségű viaszt használnak például, de az eljárás lényege semmit nem változott az elmúlt 5000 évben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr98688486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása