Kr.e. 3000 - Gomb
2016. május 05. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3000 - Gomb

53. találmány

Gombok 5000 éve léteznek. Kezdetben azonban csak díszítésre használták, az összetartó funkciót még tűkre és szíjakra bízták.

Ezek még csont-, fa-, és szarugombok voltak, amiket kézzel faragtak.

Először az ókori görögöknek jutott eszükbe, hogy a gomb rögzítésre is használható, de a gomblyukat még nem találták fel hozzá, így még cérnahurkokat használtak.

A keresztes hadjáratokig valamiért Európában nem terjedt el a gombok használata. A XIII. században, valószínűleg a testhezálló ruhák divatba jöttével kezdték általánosabban használni. 

1250 táján megalakult a francia gombkészítők céhe. A "gomb" jelentésű angol button szónak a francia bouter (nyomni) szó az őse.

A gomb hamar státuszszimbólummá vált és a tehetősebbek akár több százat is viselhettek öltözékükön, amik a XVI. századtól már gyakran drágakő kirakással készültek.

A XVIII. század már a porcelán, elefántcsont és üveggombok évszázada volt.

king-queen-pearly11.jpg

Londonban a jótékonykodó "gyöngyökbe öltözött királyok és királynők" (Pearly Kings and Queens) az 1870-es évektől már teljesen beborították magukat gyöngyházból készült gombokkal, melyek Japánból érkeztek hajón.

A szériagyártással, a műanyagok megjelenésével ez a hóbort elmúlt, de ennek emlékét őrzi,hogy az amisok között a legkonzervatívabbak mai napig nem engedik a gomb viselését, hivalkodó volta miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr128688550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása