Kr.e. 3200 - Piktogramok és ABC - az emberiség legnagyobb ötlete
2015. október 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3200 - Piktogramok és ABC - az emberiség legnagyobb ötlete

42. idea

A legfontosabb és legnagyobb hatású idea az emberiség történelmében az írás feltalálása volt. Lehetővé tette, hogy nagy mennyiségű információt őrizzünk meg a tartalom torzulása nélkül. Az írásbeliség előtt az információk megőrzésének egyetlen eszköze az emberi agy volt, a maga nagyszerűségével, viszont gyakran nagy pontatlanságával. A legtöbb tapasztalat, a legtöbb információ elveszett a tudója halálával. Az írás lehetővé tette, hogy a tudásanyag fennmaradjon, akár évezredeken keresztül is. Így az idea halhatatlanná vált.

Ahogy Carl Sagan fogalmazott:  "A könyv mindenhova elkísér, lapjairól régen elporladt gondolkozók szólnak hozzánk."

cuniform.jpg

A piktogramok, vagyis jelentéssel bíró képek voltak az írott kommunikáció első formái, ilyen az 5200 évvel ezelőtt a sumerek által feltalált ékírás. Ez a bonyolult rendszer (kb. 1000 írásjel létezett) 3000 éven át fennmaradt és hatást gyakorolt a keleti írások szinte mindegyikére.

Az ékírást később (Kr.e. 1100) a főníciaiak fejlesztették tovább és két tucatra csökkentették az írásjelek számát, viszont csak mássalhangzókat használtak.

Ezt az írásrendszert a görögök adoptálták és fejlesztették tovább, kiegészítve a magánhangzókkal. A görög ABC a latin őse (Kr.e. 600), amit ma a legtöbben használnak a világon.

Habár manapság a Gutenberg-galaxisban élünk, a piktogramok használata is megmaradt, gondoljunk csak bármely táblára az út mentén, vagy repülőtereken, vagy akár az okostelefonunkra.

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy az írás feltalálása a mai Irak területén élt sumerekhez köthető, nézzük meg, hogyan készül a iraki dolmas.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr487952016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása