Kr.e. 3000 - Boncolás
2015. október 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3000 - Boncolás

43. idea

A boncolás, vagyis autopszia a görög eredetiben "saját szemmel látni valamit" arra utal, hogy a boncolást végző személy saját szemével bizonyosodik meg róla, milyen fizikális elváltozások figyelhetők meg a holttestben.

A boncolást az egyiptomiak fejlesztették ki 5000 évvel ezelőtt , bár az ő szempontjuk a test felkészítése volt a hallhatatlanságra, nem pedig az, hogy megnézzék mi okozta a halált.

A Kr.e. III. században a görög orvosok, főként Eraszisztratosz és Herophilosz voltak azok, akik az anatómiai tudás fejlesztése érdekében továbbfejlesztették a boncolás tudományát.

500 évvel később a római orvos, Galénosz volt az, aki rájött, hogy az emberi belső fizikális elváltozásai tehetők felelőssé a halálért.

autopsy.jpg

A XIX. század elején az orvosi szakma egyre népszerűbb lett, és egyre nehezebb volt boncolásra alkalmas holttesteket találni, így gyakran sírrabláshoz fordultak, vagy szegényházakból vásároltak hullákat, de nemegyszer gyilkossághoz is folyamodtak.

A leghíresebb eset a Burke és Hare ügy volt, akik több mint 30 embert öltek meg, és a holttesteket eladták az Edinburgh-i orvosi iskolának.

Manapság az orvostudomány fejlesztése mellett a boncolásnak a gyilkossági eseteknél van legnagyobb jelentősége.

Miután megtudtuk, hogy az első boncolók az egyiptomiak voltak, boncoljunk mi is egy kis halat, nézzük meg, hogy készül az egyiptomi hal rizzsel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr937953010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása