Kr. u. 632-től - A mekkai Nagymecset
2014. augusztus 22. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr. u. 632-től - A mekkai Nagymecset

24. épület

Építtető: Omar Ibn al-Khattab kalifa

Földrajzi hely: Mekka, Szaúd-Arábia

http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=21.422510&lon=39.826148&z=17&m=b&v=8&tag=46520&show=/4536245

Stílus: Korai iszlám és más iszlám stílusok

Építőanyag: Szürke kő, márvány

hadzs.jpg

A Nagymecset (Al-Maszdzsiol al Harám) eredetileg jelentéktelen és kicsiny, födém nélküli építmény volt, alacsony rusztikus kőfallal. A későbbi évszázadok során bővült hatminaretes, kupolás építménnyé. Udvarán a muzulmánok legfontosabb évenkénti zarándoklata, a mekkai hadzs idején 800 ezer fő tartózkodik.

A muzulmán hívők, bárhol vannak is, naponta ötször imádkoznak a Nagymecset szentélye irányába fordulva. Az ima és a vallás középpontjában maga a szentély, azaz a Kába kő áll. Az építményt többször is lerombolták-újjáépítették, amióta Mohamed próféta eltávolította belőle a pogányok bálványait, s 632-ben Allahnak szentelte. Ma mintegy 15 méter hosszú, magas kocka formájú építmény, amelyet aranyfrízzel ékes selyembrokát takar. A szentélybe ágyazott Fekete Kő az iszlám legfontosabb jelképe. A Kábát az arab legendák szerint az emberiség ősapja, Ábrahám építette. A szentély délkeleti sarkán van a meteorkő, amelyről úgy tartják, Iszmáil kapta Gábriel arkangyaltól. A közeli Zamzam-kút az iszlám szenteltvizeinek forrása: a zarándokok megmártják benne fehér halotti leplüket.

A mecset jelentősen bővült a középkor, majd a XVI-XVII. század során. Az udvart övező, az Ottomán Birodalom idején épült XVI. századi épületszárnyak és portikuszok kis híján megsemmisültek az 1950-es években, amikor Abdul Aziz szaúdi király bővítette a mecsetet. A XX. század második felében a tovább modernizált udvarról eltüntettek minden akadályt a Kába követ körülzáró akadályt a Kába kövét körüljáró zarándokok útjából. 

Miután megnéztük, nézzük meg, hogy készül egy hagyományos szaúdi étel, az Al Kabsa:

http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/08/22/tradicionalis_szaudi_csirkes_rizs_al_kabsa

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr866622747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyarnaba 2014.08.22. 13:08:06

Bakancslista. Hmmm....

A hely, ahová legtöbbünk soha a betyár életbe nem fog eljutni, mert ez a rendkívül felvilágosult ország a nem muzulmánokat nem engedi be Mekkába, nehogy azok tisztátlanságukkal beszennyezzék a szent várost.

hbo 2014.08.22. 19:59:37

szaud-arabiaba meg turistavizumot se adnak ki...csak business vagy meghivoval lehet menni.
süti beállítások módosítása